8 mar 2015

Kurczak marynowany w occie balsamicznym

 Jak przystało na niedzielę obiad musi składać się z mięsa. Dzisiaj zrobiłam kurczaka, którego marynowałam przez około 5 godzin. Głównym składnikiem marynaty był ocet balsamiczny. Kurczak wyszedł bardzo smaczny.


Składniki:

   około 1,5 kg kurczaka
   6 łyżek octu balsamicznego
   1,5 łyżeczki (czubate) słodkiej papryki

   0,5 łyżeczki papryki chilli
   1 łyżeczka ziół prowansalskich
   2 ząbki czosnku
   1 łyżeczka miodu
   sól, pieprz


Przygotowanie:

   Wszystkie składniki na marynatę (ocet balsamiczny, słodką paprykę, paprykę chilli, zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, miód) połączyć. Kurczaka posolić i popieprzyć, natrzeć marynatą. Wstawić do lodówki na około 5 godzin. Kurczaka piec w torebce do pieczeniu  w temperaturze 180C przez około godziny. Po tym czasie torebkę rozciąć i dopiec kurczaka aby miał złocistą  i chrupiącą skórkę.
Kurczaka podałam z ziemniakami i sałatą na słodko.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz