4 lut 2015

Kapuśniak

Przepis na zupę kapuśniak mam od mojej mamy. Robi ją od wielu lat i ja również robią ją według tego przepisu. A jak wiadomo przepisów jest bardzo wiele na kapuśniak a lubimy najbardziej ten przepis, który pamiętamy z dzieciństwa.



Składniki:

   60 dag kapusty kiszonej
   30 dag marchwi
   pietruszka

   seler
   około 5 ziemniaków
   1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej
   2 liście laurowe
   2-3 ziela angielskie
   0,5kg łopatki
   0,3kg wędzonych żeberek
   około 2 łyżeczki cukru
   sól, pieprz
   200 ml soku pomidorowego
   3 kiełbasy
Przygotowanie:

  Kapustę kiszoną poszatkować aby nie była taka długa. Włożyć do garnka, wlać wody aby była zakryta i podgotować. W drugim garnku ugotować mięso z warzywami (marchewkę kroję w kosteczkę albo ścieram na tarce o dużych oczkach), listkiem laurowym i zielem angielskim. 
Jak kapusta podgotuje się, przelać ja do garnka z mięsem i dalej gotować, wsypując kaszę. Ziemniaki pokroić w kosteczkę i lekko podgotować w osobnym garnku i dopiero wtedy już podgotowane dodać do zupy. Dorzucić pokrojoną w plasterki kiełbaskę.  Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz wlać sok pomidorowy. Całość zagotować.




2 komentarze:

  1. z kasza? ciekawy pomysl ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiem ze mało kto daje kaszę, ale mnie mama nauczyła gotować taki kapuśniak i warto spróbować tego przepisu :) polecam

      Usuń