Przepis na zupę kapuśniak mam od mojej mamy. Robi ją od wielu lat i ja również robią ją według tego przepisu. A jak wiadomo przepisów jest bardzo wiele na kapuśniak a lubimy najbardziej ten przepis, który pamiętamy z dzieciństwa.
Składniki:
60 dag kapusty kiszonej
30 dag marchwi
pietruszka
seler
około 5 ziemniaków
1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej
2 liście laurowe
2-3 ziela angielskie
0,5kg łopatki
0,3kg wędzonych żeberek
około 2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
200 ml soku pomidorowego
3 kiełbasy
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną poszatkować aby nie była taka długa. Włożyć do garnka, wlać wody aby była zakryta i podgotować. W drugim garnku ugotować mięso z warzywami (marchewkę kroję w kosteczkę albo ścieram na tarce o dużych oczkach), listkiem laurowym i zielem angielskim.
Jak kapusta podgotuje się, przelać ja do garnka z mięsem i dalej gotować, wsypując kaszę. Ziemniaki pokroić w kosteczkę i lekko podgotować w osobnym garnku i dopiero wtedy już podgotowane dodać do zupy. Dorzucić pokrojoną w plasterki kiełbaskę. Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz wlać sok pomidorowy. Całość zagotować.
z kasza? ciekawy pomysl ;)
OdpowiedzUsuńwiem ze mało kto daje kaszę, ale mnie mama nauczyła gotować taki kapuśniak i warto spróbować tego przepisu :) polecam
Usuń