Uwielbiam różnego rodzaju surówki do obiadu, jednak mam problem co do wyboru i komponowania ich ze względu na dzieci. Dlaczego? Ponieważ moje dzieci są anty surówkowe :( Jednak tą suróweczkę co jakiś czas robię sama dla siebie, ponieważ uwielbiam jej smak.
Składniki:
kapusta pekińska
1 marchew
1 mała gruszka
1 cebula
sok z cytryny
sól
pieprz
1 łyżka oleju
cukier
Przygotowanie:
Oddzielamy liście kapusty pekińskiej. Nożem wycinamy twardą część. Liście szatkujemy w cienkie paseczki. Wkładamy do miski i lekko solimy. Kapustę przykrywamy talerzykiem i zostawiamy na około 30minut.
W między czasie marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach (można na dużych), gruszkę kroimy w cienkie paseczki a cebulkę w kosteczkę.Składniki dorzucamy do kapusty pekińskiej, mieszamy. Dodajemy około 1-2 łyżki soku z cytryny, olej, cukier, pieprz i mieszamy dokładnie. Odstawiamy aby składniki przeszły sobą i puściły "soczek".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz