Uwielbiam jeść pizze podobnie jak moja rodzinka. Oczywiście można zamówić z pizzerii, ale moim zdaniem domowa pizza ma całkiem inny smak. Fakt, że trzeba poświęcić trochę czasu na zrobienie pizzy, ale plusem jest to, że wiemy jakie dajemy składniki (chodzi mi o świeżość poszczególnych składników) i co również jest ważne dodajemy składniki na które mamy ochotę. A więc nauczyłam robić się domową pizze i moja rodzinka zajada się nią z wielkim apetytem :)
Składniki:
30g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 niepełna szklanka ciepłej wody
400g mąki
3 łyżki oliwy (ja daję olej)
150g kiełbasy (np. zwyczajna)
mała papryka czerwona
1 duża cebula
200g pieczarek
starty ser do posypania
6 pomidorków koktajlowych
3 łyżki przecieru pomidorowego (może być keczup)
1 łyżeczka bazylii suszonej
Przygotowanie:
Na początku robimy zaczyn: drożdże, cukier, 1/3 szklanki wody i 2 łyżki mąki wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 15min.
Do dużej miski wsypujemy mąkę i dodajemy zaczyn, resztę wody, sól i oliwę (olej). Zagniatać około 15 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić tym razem na około godzinkę.
Kiełbasę i pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę w piórka. Paprykę w paski a pomidorki przekroić na pół. Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią.
Można zrobić dwie mniejsze pizze albo jedną dużą. Ja zrobiłam jedną dużą a więc ciasto rozwałkowałam tak aby zmieściło się na blasze od piekarnika. Ciasto polałam sosem pomidorowym, którym pokryłam całą pizze (omijają brzegi). Na to ułożyłam kiełbasę, cebulę, pieczarki, paprykę i pomidorki. Pizze piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200C przez około 15 min. Pod koniec pieczenia pizze posypałam serem i jeszcze chwile piekłam aby ser się rozpuścił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz