30 sty 2015

Zupa-krem z kukurydzy

Zupkę kukurydzianą gotowałam po raz pierwszy za namową córki, która uwielbia kukurydzę pod każdą postacią. Zupa zasmakuje tym, którzy uwielbiają kukurydzę :)






Składniki:

   1 litr bulionu warzywnego
   puszka kukurydzy
   jarzynka do smaku

   szczypta curry
   szczypta cynamonu
   pół łyżeczki startego imbiru
   2 łyżki mleczka kokosowego



Przygotowanie:

 Gotujemy wywar warzywny ( litr wody, 2-3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera i pora). Oczywiście można iść na łatwiznę i rozpuścić kostkę bulionową w litrze wody :) Gdy bulion jest gotowy wyjmujemy warzywa i wrzucamy odsączoną  kukurydzę i gotujemy tak długo aż kukurydza będzie miękka. Zanim kukurydza się ugotuję to wywaru zrobi się około pół litra. Gdy nasza kukurydza zmięknie  całą zupkę trzeba zmiksować na konsystencję kremu. Dolewamy mleczko kokosowe (pomalutku aby zupa się nie zważyła), dosypujemy jarzynki, startego imbiru. curry i cynamonu. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut.
Ja zupę kukurydziana podałam z grzaneczkami



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz