Jedno z ulubionych dań moje męża. Z podanych składników wychodzą dwa duże sycące pierogi.
Składniki:
30g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 nie pełna szklanka ciepłej wody
ok. 400g mąki
3 łyżki oliwy (oleju)
szynka (kiełbasa)
kukurydza konserwowa
około 40 dag pieczarek
2 cebule
starty żółty ser
sos pomidorowy
Przygotowanie:
Robimy zaczyn:
Drożdże, cukier utrzeć. Dodać 1/3 szklanki ciepłej wody i 2 łyżki mąki,
dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Do miski
przesiać mąkę, dodać zaczyn i resztę składników. Ciasto wyrabiać tak
długo aż będzie odchodzić od dłoni i będzie elastyczne. Ponownie
przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinkę aż podwoi swoją
objętość.
Składniki pokroić w kosteczkę. Ja osobiście do sosu pomidorowego dodaję sporą ilość bazylii.
Gdy ciasto urośnie dzielimy je na dwie połówki. Jedną z nich
rozwałkowujemy , smarujemy sosem (brzegów nie smarujemy sosem) i
kładziemy składniki. Formujemy pieroga. Brzegi lekko zawijamy aby
podczas pieczenia pieróg nie otworzył się. Smarujemy lekko oliwą.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy na złoty kolor.
Pieroga podaję z sosem czosnkowym.
Gdy robię jednego pieroga to pozostałą część ciasta drożdżowego zamrażam wcześniej smarując olejem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz