17 sty 2015

Pieróg calzone

Jedno z ulubionych dań moje męża. Z podanych składników wychodzą dwa duże sycące pierogi.

Składniki:

     30g drożdży
     1 łyżeczka cukru
     1 łyżeczka soli

     1 nie pełna szklanka ciepłej wody
     ok. 400g mąki
     3 łyżki oliwy (oleju)
     szynka (kiełbasa)
     kukurydza konserwowa
     około 40 dag pieczarek
     2 cebule
     starty żółty ser
     sos pomidorowy


Przygotowanie:

    Robimy zaczyn:
Drożdże, cukier utrzeć. Dodać 1/3 szklanki ciepłej wody i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Do miski przesiać mąkę, dodać zaczyn i resztę składników. Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie odchodzić od dłoni i będzie elastyczne. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinkę aż podwoi swoją objętość.
Składniki pokroić w kosteczkę. Ja osobiście do sosu pomidorowego dodaję sporą ilość bazylii.
 Gdy ciasto urośnie dzielimy je na dwie połówki. Jedną z nich rozwałkowujemy , smarujemy sosem (brzegów nie smarujemy sosem) i kładziemy składniki. Formujemy pieroga. Brzegi lekko zawijamy aby podczas pieczenia pieróg nie otworzył się. Smarujemy lekko oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy na złoty kolor.

Pieroga podaję z sosem czosnkowym.

     
Gdy robię jednego pieroga to pozostałą część ciasta drożdżowego zamrażam wcześniej smarując olejem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz