Moja córka uwielbia drożdżówkę z kruszonką. Dzisiaj upiekłam jej drożdżówkę, ale ciut w innej postaci, ponieważ jako muffiny. Dodałam świeży sok pomarańczowy dzięki czemu drożdżowe muffiny mają delikatny posmak pomarańczy.
Składniki:
300g mąki
40g masła
2 żółtka
1/3 szklanki ciepłego mleka
0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2/3 szklanki cukru
20g drożdży
Kruszonka:
50g zimnego masła
50g cukru
50g mąki
1 łyżeczka cukru z wanilią
Przygotowanie:
Do miseczki rozkruszyć drożdże. Dodać mleko, 2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić na około 15 min. Do miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, żółtka, masło, rozczyn i sok z pomarańczy. Ciasto wyrobić. Odstawić na ponad godzinę pod przykryciem aby podwoiło swoją objętość. 10 foremek do muffin napełnić ciastem drożdżowym. Posmarować białkiem i posypać kruszonką (masło, cukiery i mąkę połączyć) i piec w 180C około 30min.
Cudne te muffinki Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńCórcia z pewnością była zachwycona :)
Dziękuję...faktycznie wyrosly jak grzybki haha....a córcia zadowolona :)
OdpowiedzUsuńBajeczne muffinki - grzybki <3
OdpowiedzUsuńDokładnie Kasiu muffinki-grzybki...mogłam kruszonkę zabarwić na czerwono byłyby muchomorki haha
UsuńJesus loves you. The best prayer I ever prayed was this. "God I admit I am a sinner and I accept Jesus as my savior. I believe he rose from the dead. I repent of my sins and ask you to come into my life. Thank you for forgiving my sins and giving me eternal life. amen"
OdpowiedzUsuńMichael Cybulski
USA
rhema54@yahoo.com