Większość z nas zna smak cebularzy. Doskonale pamiętam jak kupowałam sobie takie cebularze w sklepie, ale zawsze było jak dla mnie za mało cebulki. Dlatego upiekłam sama i to z taką ilością cebulki jaką chciałam :)
Składniki:
ok. 700g cebuli
sól, pieprz
2 łyżki oleju
3 szklanki mąki
30g drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
40g roztopionego masła
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
1 jajko + 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Cebulkę pokroić w kostkę (nie za małą) i zeszklić na oleju. Dodać soli i pieprzu według uznania.
Do miski rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę, dodać drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto aż będzie elastyczne. Odstawić na około 2 godziny do wyrośnięcia. Oczywiście przykryte ściereczką. Po tym czasie ciasto podzielić na około 8 kulek. Ułożyć je na blasze od piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką na około 15 min. Spodem szklanki w każdej kulce zrobić wgłębienie (uważając aby nie zrobić dziury w cieście). Wgłębienie wypełnić cebulą. Postąpić tak z każdą kulką drożdżową. posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 180C około 30min (na złoty kolor).
Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuń