Składniki:
Ciasto:
3 jajka
szczypta soli
2/3 szklanki cukru
2 szklanki mąki
100g rozpuszczonego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
150ml mleka
400g wydrylowanych wiśni
Masa budyniowa:
1 budyń śmietankowy z cukrem(40g)
400ml mleka
150g masła w temperaturze pokojowej
1 łyżka cukru pudru
Polewa:
3 łyżki gorącego mleka
3 łyżki cukru pudru
3łyżki kakao
100g masła
Przygotowanie:
Ciasto:
Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i nadal miksować. Gdy białka są sztywne i lśniące dodać żółtka i ubić przez chwile na wolnych obrotach. Do masy jajecznej dodawać naprzemiennie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i rozpuszczone masło. Wszystko zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać łyżka. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i mleko, wymieszać. Blaszkę (30/22) wyłożyć papierem. Na dno wylać jasne ciasto a na to ciemne (ciemne ciasto kłaść delikatnie) i delikatnie wyrównać. Wiśnie w równych odstępach lekko powciskać w ciasto. Piec około 35 min w 180C do suchego patyczka. Wystudzić.
Masa budyniowa:
Do garnka wlać około 300ml mleka i zagotować a w pozostałym mleku rozprowadzić budyń. Ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać do budyniu po łyżce masła. Masę budyniową nie miksować długo, ponieważ może się zważyć.
Na wystudzone ciasto wyłożyć masę budyniową i wyrównać. Włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Polewa:
Do garneczka wlać 3 łyżki gorącego mleka. Dodać cukier puder i mieszać aż cukier rozpuści się. Do mleka dodać masło i rozpuścić. Gdy trzy składniki połączą się, garnek zdjąć z palnika i dodać przesiane kakao. Dobrze wymieszać. Jeśli polewa jest zbyt gęsta dolać odrobinę mleka.
Polewę rozsmarować na cieście. Widelcem można zrobić delikatne fale.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz