Każdy z nas ma swój ulubiony przepis na drożdżówkę. Ja dostałam przepis od mojej babci i jak dla mnie jest rewelacyjny.
Składniki:
4 szklanki mąki
50 g drożdży
1 szklanka cukru
szczypta soli
2 jajka
4 żółtka
2/3 szklanki ciepłego mleka
2/3 kostki masła z 200g
kruszonka:
1/3kostki masła z 200g (w temperaturze pokojowej)
pół szklanki mąki
pół szklanki cukru
łyżkę cukru z wanilią
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru, połowę z 2/3 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżki mąki. Składniki wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 15 min.
Masło roztopić i ostudzić lekko. W tym czasie do dużej miski przesiać mąkę dodać zaczyn z drożdży, jajka i żółtka, pozostałe mleko i cukier oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Gdy składniki połączą się dodać rozpuszczone masło. Zagniatać tak długo aż wgnieciemy w ciasto masło oraz pokażą się pęcherze. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia swojej objętości.
W misce łączymy składniki na kruszonkę i wyrabiamy tylko tyle aby połączyć składniki. Blachę (długość około 40cm) wyłożyć papier. Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie przekładamy je na blachę. Delikatnie smarujemy wodą i posypujemy kruszonką. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 170C i wkładamy wyrośniętą drożdżówkę. Pieczemy około 15 minut a potem temperaturę zmniejszamy do 150 C i pieczemy jeszcze około 30 min do tzw. suchego patyczka.
Babcine drożdżówki są najlepsze, dlatego warto korzystać z ich sprawdzonych przepisów :)
OdpowiedzUsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuń