Kolejne ciasto, które piekę po raz pierwszy. Stopień trudności: bardzo łatwe, mimo, że wydaje się ciut skomplikowane. Ciasto, które bardzo ładnie się prezentuje na stole i jest bardzo smaczne.
Składniki:
ciasto jasne:
3/4 szklanki mąki
2 jajka
4 łyżki wody
4 łyżki rozpuszczonego masła
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
ciasto ciemne:
z 3/4 szklanki mąki odjąć jedną łyżkę mąki
2 jajka
4 łyżki wody
4 łyżki rozpuszczonego masła
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka kakao ciemnego
masa budyniowa:
1,5 szklanki mleka
1,5 łyżki mąki
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
kilka kropelek olejku migdałowego
120g masła
1 łyżka cukru pudru
polewa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Ciasto jasne: oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Pomału dodawać naprzemiennie wodę i rozpuszczone masło do żółtek i miksować. Gdy składniki połączą się dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ubić pianę ze szczyptą soli. Pianę dodawać łyżkami do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki (24/10) i piec około 30min w 170C. Wystudzić.
Ciemne ciasto upiec w taki sam sposób jak jasne ciasto.
Masa budyniowa: szklankę mleka zagotować z cukrem. Do pozostałego mleka (zimnego) dodać mąki i dokładnie wymieszać. Do gotującego mleka dodać rozpuszczone maki i mieszać aż powstanie budyń (dość gęsty). Budyń wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i olejkiem migdałowym. Do masy budyniowej (o temperaturze pokojowej) dodawać łyżkami masło. Na wolnych obrotach połączyć masło z budyniem. Nie miksować zbyt długo, ponieważ masa może się zważyć.
Ciasta pokroić na około centymetrowe "kromki". Posmarować pierwszą "kromkę" ciasta masą budyniową i połączyć z drugą "kromką" ciemnego ciasta. Robić tak na przemiennie.
Pozostałą masą budyniową posmarować metrowca. Metrowca włożyć do lodówki aby nasze "kromki" dobrze się skleiły.
W tym czasie można zrobić polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać masło i mleko, mieszać aż składniki połączą się. Gdy polewa jest zbyt gęsta dodać jeszcze odrobinę mleka.
Wystudzoną polewą polać metrowca i rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Ponownie włożyć do lodówki.
Cudowne ciasto! :) Szkoda, że nie można kosztować przez monitor...
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Oczami można kosztować Kasiu haha
Usuńznam to ciasto z dzieciństwa, ale sama dotąd nie piekłam nigdy; muszę się kiedyś wreszcie za nie zabrać
OdpowiedzUsuńjest dość proste w przygotowaniu :)
Usuńnie ma kakao w przepisie ciemnym ;))
OdpowiedzUsuńFaktycznie zapomniałam napisać, dziękuje za spostrzegawczość :)
Usuń