Wielkanoc tuż-tuż. Co roku piekę babkę i kawałek wkładam do koszyczka ze święconką. W tym roku kupiłam sobie formę do malutkich babeczek z kominkiem. Wyszło mi 6 mini babeczek. Często korzystam z przepisu na to ciasto, ponieważ jest rewelacyjne. Babka wychodzi mięciutka i wilgotna. Za każdym razem modyfikuję przepis aby był inny smak.
Składniki:
4 jajka
200g mąki
200g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g cukru
sok wyciśnięty z połowy cytryny
1 łyżka mąki
2 łyżki budyniu czekoladowego
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Utrzeć masło z cukrem i dodawać po 1 jajku dalej miksując. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać za pomocą szpatułki lub miksera. Ciasto podzielić na dwie części z tym, że jedna część ma mieć 2/3 ciasta a druga 1/3 ciasta. Do 2/3 ciasta dodać mąkę i sok z cytryny i wymieszać. A do drugiej części budyń i mleko i również wymieszać. Do foremek nakładać po łyżce białego ciasta a na to po łyżeczce ciemnego ciasta ciasto rozłożyć równomiernie dookoła kominka od foremek). Na samą górę ponownie ciemne ciasto. Jeśli pozostanie ciasto to można wyłożyć je do foremek od muffinek. Piec w 180C przez około 35 min. Do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.
Aniu boskie są! Mogę wpaść? ;)
OdpowiedzUsuńKasiu dla ciebie mam zawsze otwarte drzwi ;) wpadaj kiedy chcesz
Usuńsmakowite :)
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
Usuńgdzie moge nabyc taka forme
OdpowiedzUsuńJa kupiłam w Lidlu:)
Usuń