Dość często robię nuggetsy ze względu na synka, który nie zje zwykłego kotlet. A w takiej postaci wcina aż mu się uszy trzęsą. Jedyne co zmieniam to różne panierki do nuggetsów.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
ok. pół litra maślanki
sól, pieprz
ok. 300g krakersów solonych
Przygotowanie:
Pierś pokroić w podłużne paski. Posolić (nie za dużo) i popieprzyć Zalać maślanką i pozostawić na noc w lodówce. Przed pieczeniem nasze paseczki z piersi kurczaka odsączyć z maślanki.
Krakersy pokruszyć w malakserze lub włożyć krakersy do woreczka strunowego i za pomocą wałka rozkruszyć je (mój 4 letni synek za mnie rozkrusza). Odsączone mięso panierować w pokruszonych krakersach. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść nuggetsy.
Piec w 180C na złoty kolor.
Cudowna i niezwykle smakowita propozycja :) Palce lizać :)
OdpowiedzUsuń